Notiser

12 november 2024

Läkarmissionen och COP29

Vi på Läkarmissionen arbetar för att lokala samhällen och religiösa aktörer ska få en större roll i klimatarbetet. Religiösa aktörer är ofta starkt förankrade lokalt och kan snabbt mobilisera stöd, sprida viktig information och bygga förtroende, särskilt i krissituationer. Detta gör dem avgörande för att hantera klimatkriser och skapa hållbar förändring. Med detta i fokus deltar vi vid COP29.

COP29 är det 29:e internationella klimatmötet som samlar FN medlemsstater, beslutsfattare, civilsamhället och forskare för att driva klimatslösningar framåt. Årets konferens fokuserar på att bedöma framsteg inom klimatanpassning, resiliens och utsläppsminskningar för att uppfylla Parisavtalets åtaganden.


Med erfarenhet från tidigare klimatkonferenser strävar vi på Läkarmissionen efter att stärka inkluderingen av lokala samhällen och religiösa aktörer för att främja en innovativ och effektiv klimatfinansiering. Lokala aktörer är de som först möter klimatrelaterade kriser och spelar en avgörande roll för samhällens återhämtning och motståndskraft – men de förbises ofta. Trosbaserade organisationer har högt förtroende och inflytande hos den lokala befolkningen och kan därför vara nyckelspelare för positiv förändring.

 

CONCORD Sverige har tillsammans med sina medlemsorganisationer publicerat ett uttalande inför COP29 med uppmaningar till den svenska regeringen och EU: minska koldioxidutsläppen och fasa ut fossila bränslen, säkra klimatfinansiering för de mest utsatta, bidra till meningsfullt deltagande och inkluderande beslutsfattande och säkra finansiering till klimatanpassning.

Hela uttalandet (engelska): COP29 position paper

Kortare version (Svenska): Betala, fasa ut och inkludera: Vår uppmaning inför COP29 – CONCORD Sverige kortversion (svenska)

Genom Interfaith Liaison Committee uppmanar vi även nationer att reformera den globala klimatfinansieringen genom att sätta ett ambitiöst och rättvist mål som prioriterar mänskliga rättigheter, jämställdhet som säkerställer att medel direkt når lokala samhällen och ursprungsbefolkningar. 
Finansieringen behöver möta faktiska behov och säkerställa offentliga resurser för utsläppsminskning, klimatanpassning och hantering av förluster och skador.

Valet av Azerbadjan som värdnation för COP29 har mött kritik på grund av landets miljöpolitik och bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Läkarmissionen väljer dock att delta för att lyfta in röster och perspektiv från Läkarmissionens lokala arbete ute i världen.

Vårt deltagande vid COP29 innebär inte stöd för värdnationens politik och vi uppmanar till opartiskt ledarskap och respekt för de mänskliga rättigheterna.



Välkommen att ta delta vid våra seminarium:

  • 13 november, 13:00- 14:30: Accessibility and Utility of Loss and Damage Funding for Community Resilience: Advocating Local Accountability Mechanisms   
     
    Plats: Faith Pavillion, Zone E 

Arrangörer: All Africa Conference of Churches 

Panel: 

· Rev. Dr. Lesmore Gibson Ezekiel, All Africa Conference of Churches 

· Elena Cedillo, Lutheran World Federation 

· George Chira: Kenya 4 Resilience 

· Kim Nelson: Christian Aid 

· Francesca de Gasparis: Southern African Faith Communities Environmental Institute 

 

  • 15 november, 13:00– 14:30: Reimagining Climate Financing: Harnessing Unique Contributions Of Faith Based Organisations.   
     

Plats: Faith Pavillion, Zone E 

Arrangörer:  Läkarmissionen / LM International och Svenska Missionsrådet 
 
Panel: 

· George Chira, Regional program officer, Eriks Development Partner / Styrelseledamot Kenya4Resilience 

· Meryne Warah, Global program direktör, Green Faith 

· Dr. Iyad Abu Moghli - Senior principial rådgivare – Direktör för Faith for Earth · FN:s Environment Programme 

·Ulrich Möller - Representative of World Council of Churches 

· Moderator: Tapiwa Yemeke – Executive Officer, LM International 
 
Välkommen att kontakta Tapiwa Yemeke, Executive Officer, tapiwa.yemeke@lminternational.org eller på +46791434093 för mer information eller för att boka in ett möte.

18 november 2024

Kom och träffa Sveriges bistånds-och utrikeshandelsminister i Kista bibliotek

Kom och träffa Sveriges bistånds-och utrikeshandelsminister i Kista bibliotek! Välkommen till en unik kväll för att prata digitalisering och AI:s enorma potential, Sveriges framtida bistånd och ungas roll som drivande innovatörer för framtida globala utmaningar!

Är världen redo att på riktigt släppa in unga och erkänna deras unika roll som innovatörer? Kan digitalisering och AI både stärka och hota demokratin? Och hur kan vi använda AI för att driva verklig samhällsförändring, inte minst när det kommer till förändringen av svenskt bistånd?

Under kvällen dyker vi in i dessa frågor och mycket mer! Missa inte chansen att lyssna till några av vår tids mest aktuella frågor, möta andra samhällsengagerade och bidra med dina egna tankar. 


När? 26 november
Var? Kista bibliotek
Tid: 18:00

Program:

  • 18:00 Globala frågor, digitaliseringen, AI och framtidens bistånd
    Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa och AI-experten Johan Müllern-Aspegren utforskar tillsammans med Josephine Sundqvist hur AI kan forma global utveckling.
  • 18:40 Mingel med tilltugg och dryck
    Slå dig ner och prata vidare med deltagare och talare.
  • 19:10 Unga förändringsagenter med The Good Talents
    Hör unga entreprenörer prata om socialt entreprenörskap och ungas innovationskraft för hållbar global utveckling.


Evenemanget är gratis och öppet för alla. Ta med en vän, din nyfikenhet och var en del av samtalet om framtidens bistånd och ungas innovationskraft!

Boka din plats här

 

Arrangörer: Läkarmissionen, Kista bibliotek, The Good Talents