Sudan i akut kris – din hjälp behövs nu!
Sudan befinner sig just nu i en av de värsta humanitära kriserna världen har skådat. Människor kämpar för sina liv mitt i ett landskap präglat av hunger, tvångsförflyttningar och sjukdomar.
Fatimas historia – en röst från flyktinglägret
I flyktinglägret Gaga, nära gränsen till Sudan, träffade vi Fatima, 26 år, och hennes sex månader gamla dotter Lima. Fatima tvingades fly från sitt hem i Al Junaynah, huvudstaden i provinsen West Darfur, när striderna bröt ut i april 2023. Det tog henne tre månader att nå säkerhet i Tchad.
Fatimas egna ord
"I tre dagar var vi fast nära gränsen på grund av bomberna. Utan mat och vatten. Till slut lyckades vi få tag på en bil och körde över gränsen. Nu bor vi i lägret, där vi får lite ris, socker och vatten. Vi överlever på det vi får, men pengarna räcker knappt till något och matutbudet är mycket begränsat."
Fatima berättar att lägret har utvecklats, med nya vattenpumpar och latriner, men livet är fortfarande extremt svårt. Hon beskriver ett liv i Sudan där hon hade allt – sitt hem, sin utbildning och sin frihet.
“Före kriget var jag väldigt lycklig. Här har jag inte hittat samma lycka. I Sudan hade jag ett hem, en plats som var min. Jag åt när jag var hungrig och vad jag ville. Vi hade en trädgård. Jag odlade grönsaker och frukter. Jag hade pengar att handla på marknaden. Jag åt tills jag blev mätt, här är vi nästan alltid hungriga. Jag hade en säng.
Här har jag ingenting. Jag hade min familj och mina vänner. Här är jag ensam. Många har dött i kriget och många separerades jag ifrån under flykten. Jag saknar dem.
Vad jag saknar mest är utbildning. Här finns ingen utbildning för våra barn. Och jag själv var tvungen att avsluta min utbildning. Jag hade drömmar, jag var i mitt tredje år på universitetet och studerade ekonomi. Nu har jag inget. Men för min dotter Lima önskar jag fortfarande en framtid med utbildning och möjligheter."
Fatimas historia påminner oss om varför vi måste agera nu. De akuta behoven är enorma, och ditt stöd kan förändra liv.
Hjälp Fatima och hennes dotter
Svår hungerkris – miljoner lider
I områden som Nord-Darfur är undernäringsnivåerna alarmerande, och i vissa fall har de överstigit 30 procent av befolkningen – vilket är långt över svältgränsen. Samtidigt plågas landet av sjukdomsutbrott som kolera, malaria och denguefeber. Mer än 70 procent av hälsoinfrastrukturen i konfliktdrabbade områden är nästan helt obrukbar. De som redan är svaga och sårbara har minimal tillgång till livsviktig vård och stöd.
Massflykt till grannlandet Tchad
Krisen i Sudan har också drivit hundratusentals människor på flykt. Varje vecka korsar flera tusentals människor gränsen till Tchad, och siffran ökar dramatiskt för varje vecka som går.
Där är cirka 67 % är barn och över 90 % av hushållen leds av kvinnor. Kolera ökar, och 80 % av de som anländer vittnar om våld under flykten. I takt med att konflikterna sprider sig förväntar FN att ytterligare 250 000 människor kan komma att fly till Tchad under 2025.
Situationen i Sudan har eskalerat snabbt, med intensifierade strider och ett växande antal civila offer. Den redan allvarliga hungersnöden förvärras, och över 11,4 miljoner människor är nu på flykt – varav ca 686 000 tagit sig till östra Tchad, där vi på Läkarmissionen arbetar för att stödja med akut vatten, sanitet och livsmedelsodling.
Vad kan du som givare bidra med?
Tillgång till rent vatten och sanitetslösningar är en stor utmaning i läger, men vi har tagit viktiga steg framåt. Till en början byggde vi nödlatriner för att möta de omedelbara behoven när tusentals flyktingar anlände hastigt.
Idag, med stöd från givare som dig, bygger vi hållbara familjelatriner som ger varje familj trygghet och hygien. Familjerna är också delaktiga i byggandet – vi tillhandahåller material och expertis, medan de själva hjälper till med arbetet. Tack vare dessa insatser minskar risken för sjukdomsspridning i lägret, och familjerna kan leva i en tryggare och renare miljö.
Var med och stötta Läkarmissionens arbete i Sudan och Tchad. Tillsammans kan vi hjälpa de som behöver det mest, just nu.