EU behöver förortens röst – ett projekt för unga i Järva och Botkyrka
För tredje året i rad driver Läkarmissionen, tillsammans med Kista och Botkyrka Folkhögskola, projektet "EU behöver förortens röst" – ett initiativ för att mobilisera engagemang och förståelse för EU bland unga i Järva och Botkyrka. Med finansiering från EU-kommissionens representation i Sverige vill vi öka förståelsen för EU:s roll i världen och främja ungas demokratiska delaktighet.
Med projektet vill vi skapa informella och personliga kontaktytor mellan elever, påverkansexperter och EU-makthavare för att illustrera hur de kan påverka EU och hur EU påverkar dem. Perspektiv från unga med bakgrund från andra länder är på många sätt ett fönster mot världen och deras interkulturella kompetens och erfarenheter är en enorm resurs för att stärka och bredda demokratisk delaktighet.
Under våren och hösten 2025
Under året får eleverna chansen att fördjupa sina EU-kunskaper och testa på hur politiskt engagemang kan se ut i praktiken genom informativa och interaktiva EU-workshops. Samtidigt kommer de delta i EU-ungdomsdialoger för att diskutera hur avståndet mellan unga och EU kan minska och hur vi bygger tillit till EU som främjar ungas delaktighet.
I en värld med demokratisk tillbakagång och där desinformation blir ett allt vanligare verktyg för att undergräva demokratiska processer är det viktigt att stärka motståndskraften hos särskilt unga EU-medborgare. Därför kommer vi diskutera hur EU arbetar för att bekämpa desinformation och lära oss att identifiera tecken på vilseledande eller falska uppgifter. Deltagarna kommer parallelt med projektaktivteterna att designa budskap för en ungdomsledd påverkanskampanj, för att inspirera fler unga i Botkyrka och Järva.
I sommar är vi på plats under Järvaveckan för att prata om ungas förutsättningar för politiskt deltagande. Projektet avslutas i höst med en resa till ”EU:s huvudstad” Bryssel. Genom att bjuda in ungdomar till politiska rum med EU-tjänstemän, EU-parlamentariker och civilsamhällesaktörer vill vi skapa kontaktytor mellan eleverna, påverkansexperter och EU-makthavare och belysa hur unga kan påverka och blir påverkade av EU.
Förhoppningen är att eleverna lämnar projektet med en djupare förståelse för hur de kan göra skillnad som EU-medborgare och varför EU behöver förortens röst!