Läkarmissionen flyger ut mpox-vaccin i Kongo
Virussjukdomen mpox fortsätter att sprida sig i DR Kongo. Barn under fem år utgör nästan 40 % av fallen. Läkarmissionen finns i landet för att flyga ut vaccin till de mest drabbade och otillgängliga provinserna via våra partners.
Hur dödligt är viruset för de barn som drabbats i Kongo?
Barnadödligheten är kopplad till försvagat immunförsvar och allvarlig undernäring eftersom dessa barn inte kan äta bra på grund av smittkoppor i munnen, svalget etc. Det har rapporterats 20 212 fall sedan den 1 januari 2024, av dem har 634 dödsfall rapporterats. Det innebär 3% dödlighet.
Enligt färska uppgifter från hälsoministeriet i DR Kongo står barn under fem år för 39 % av alla rapporterade fall av mpox, där även spädbarn så unga som två veckor har drabbats. Det akuta behovet av vaccin för att skydda de mest sårbara i samhället är stort.
M-pox, tidigare känt som apkoppor, har slagit hårt mot DR Kongo, som nu är det mest drabbade landet i Afrika. På grund av den pågående konflikten, politisk instabilitet och osäkerhet har stora delar av DR Kongo saknas stabila och långsiktiga hälsoinsatser. Det har försvårat arbetet med att kontrollera spridningen av infektionssjukdomar som mpox.
Dr. Baudouin Makuba, doktor i folkhälsa i DR Kongo och rådgivare inom hälsofrågor vid Världsbanken och WHO, är Läkarmissionens partner och leder distributionen av vaccin med MAF (Mission Aviation Fellowship) till svårtillgängliga provinser.
–Barn är särskilt utsatta på grund av deras svaga immunförsvar och bristen på tidigare vaccinering mot mpox. De provinser som drabbas hårdast är de som gränsar till stora skogsområden, säger Baudouin Makuba.
Smittkoppsvaccin är effektivt mot mpox, men detta avbröts 1980 efter att smittkoppor utrotats, vilket innebär att alla som är födda efter det i DR Kongo eller i andra afrikanska länder inte har vaccinerats mot mpox.
Varför är just DR Kongo det land i Afrika som drabbats hårdast?
–De omfattande skogsområdena längs Kongofloden tros spela en central roll i spridningen av sjukdomen, där smittan misstänks överföras från djur till människor. De som bor och arbetar nära dessa skogar är särskilt utsatta. Eftersom DR Kongo också är ett av de största länderna i Afrika och mer än hälften av landet är täckt av skog, påverkar det spridningen av sjukdomen, säger Baudouin.
Hur ser situationen med mpox ut i Kongo för närvarande?
–Med en ständigt ökande smittspridning i landet har Världshälsoorganisationen (WHO), Africa CDC och CDC Atlanta snabbt utplacerat personal för att samarbeta med den kongolesiska regeringen. Centrala team bistår nu provinserna i kampen mot epidemin, medan antalet misstänkta och bekräftade fall fortsätter att stiga.
Hur är tillgängligheten av mpox-vaccinet i Kongo?
–DR Kongo väntar i dagsläget på cirka en miljon doser av vaccinet som godkänts av WHO från Tyskland, Japan och USA. Vaccinet kommer förhoppningsvis att finnas tillgängligt från och med denna vecka eller början av nästa och distribueras via samma kanaler som för andra vacciner, säger Baudouin.
Läkarmissionens arbete på plats
Läkarmissionen stöttar transporterna av vaccinet, till svårtillgängliga provinser som Mai-Ndombe, en av de mest drabbade, via vår lokala partner MAF.
Vill du hjälpa till?
Det saknas medel för flygbränsle till transport av mpox-vaccinet som kommer till DR Kongo. För 180 kr kan du se till att 50 människor i de mest utsatta delarna får tillgång till vaccinet.
Foto: Martina Holmberg/Läkarmissionen