Nominera till "Vänliga Priset" 2025!

Känner du någon som sprider vänlighet, godhet och positivitet omkring sig? Någon som genom sitt ideella engagemang gör vårt samhälle lite bättre varje dag? Då är det dags att hylla deras insats!

 

Vad är "Vänliga Priset"?

"Vänliga Priset" hedrar en person som är en kraft för det goda i samhället – någon som med sitt hjärta och sina handlingar gör skillnad för sina medmänniskor. Vinnaren får en prissumma på 20.000 kronor att skänka till ett projekt i världen genom valfri organisation eller stiftelse. Priset delas ut i februari 2025, under Vänliga Veckan.

 

Så här nominerar du:

Skriv en inspirerande motivering där du berättar varför just din kandidat förtjänar att bli uppmärksammad. Ge gärna konkreta exempel. Skicka ditt bidrag till vanligaveckan@lakarmissionen.se eller fyll i formuläret

 

Nominera här

 

Om du mailar in din nominering behöver den innehålla:

- Namn på den nominerade

- Kontaktuppgifter till den nominerade (telefonnummer)

- En motivering

- Ditt namn och dina kontaktuppgifter

 

Sista dag att nominera: 1 december 2024.

En utvald jury väljer ut fem finalister, och vinnaren avslöjas under Vänliga Veckan den 10-16 februari 2025.

 

Var med och lyft fram de goda krafterna i vårt samhälle – nominera din vänliga eldsjäl idag!

Här kan du läsa mer om vad Vänliga Veckan är.

 

---------------------------------------------------------------------------

Några av de som hittills är nominerade

 

AYAAN - Utbildar barnmorskor i Somaliland

Ayaan Hassan, barnmorska

”Jag lovade att ge tillbaka när mitt barn överlevde” /Ayaan Hassan, 44 år, barnmorska

”Jag har arbetat som barnmorska i flera år på Danderyds sjukhus, Karolinska sjukhuset och som bemanningsbarnmorska i Sverige och Norge. Men allt började när ett av mina barn blev svårt sjuk och läkarna inte visste om hon skulle överleva. I min desperation bad jag till Gud: "Om det är meningen att hon ska leva kvar här på jorden, gör det lätt för henne. Annars, ta henne tillbaka.” På kort tid tillfrisknade hon. Det var ett mirakel. Jag hade lovat Gud att om hon överlevde, skulle jag ge tillbaka och hjälpa människor i nöd. Jag hade gjort en pakt med Gud och visste jag att jag måste hålla mitt löfte.

Jag reste till Somaliland varje sommar under tre år för att besöka sjukvården där. Jag analyserade och undersökte hur jag kunde bidra och insåg att min kunskap kunde göra en enorm skillnad. Det var där jag skulle börja. Jag ville bidra till förbättrad hälsa för kvinnor och barn och börja i det lilla för att skapa förändring. Utan att vara kopplad till någon organisation, och utan finansiering, bestämde jag mig för att ta ledigt från jobbet en månad om året och själv bekosta min resa till Somaliland.

Första året 2018 reste jag ensam, men sedan dess har jag alltid haft med mig andra barnmorskor och läkare. I år är vi sju personer som reser – en läkare och sex barnmorskor från Sverige och Norge. Vi arbetar med akutsjukvård vid förlossningar och hjälper till att utbilda barnmorskor och studenter vid universitetet som är kopplat till sjukhuset. Genom teori, praktik och rollspel lär vi ut hur man snabbt kan agera vid akuta situationer som blödningar, havandeskapsförgiftning eller om barnet skulle fastna.

Sakta men säkert har jag hamnat där jag är idag. Jag får så mycket tillbaka av att göra det här och det ger mig energi för resten av året. I Somaliland gör vi verklig skillnad, och den lilla kunskap vi ger vidare räddar liv.”

-------------------------------------------------------------------------------------

 

CHRISTINA - Stickar kläder till Ukraina

 

Christina stickar

”Att veta att någon som verkligen behöver det, kan ha nytta av det jag skapar känns bra.” /Christina Kruus, 77 år, ”Hjälpstickare” och pensionär

”Hjälpstickandet”, som jag kallar det, började jag med för ungefär fyra år sedan. Jag har varit pensionär ett tag nu och bor ensam. Jag har både barn och barnbarn, så jag är inte ensam i världen, men det kan ändå bli många ensamma kvällar framför tv:n.

Jag började med sockor och vantar till Stadsmissionen, och fortsatte med mössor och halsdukar när jag såg att en kyrka efterlyste varma kläder att ge som julklappar till behövande.

När kriget bröt ut i Ukraina blev det så påtagligt och nära, och jag hörde att soldaterna behövde varma sockor och vantar. Då kändes det som en självklarhet att börja sticka för dem, och sedan dess har jag fortsatt. Nu stickar jag raggsockor, barntröjor och babysaker till behövande i Ukraina.

En socka blir ofta klar på en kväll. På hösten och vintern har jag mer tid över och vill gärna ha något att göra med händerna. När jag arbetade som IT-konsult hade jag alltid fullt upp, men på fritiden har jag alltid älskat att sy och sticka, både till mina barn och mig själv. Jag har alltid haft det i händerna, så att säga.

När jag tänker på soldaterna vid fronten blir det tungt, det är inte säkert att sockorna jag stickar åt dem ens hinner slitas ut. Och det är svårt att förstå att barn ska behöva uppleva krig och elände. Det känns meningsfullt att kunna göra något jag tycker om och samtidigt hjälpa andra. Att veta att någon som verkligen behöver det, kan ha nytta av det jag skapar känns bra.

---------------------------------------------------------------------------

 

Cemil Karahan & Kristian Icho – Driver förening för unga killar i riskzonen

 

 "Området' är en plats de känner är deras egen, där de kan vara sig själva utan att bli dömda."/ Cemil 33 år & Kristian 32 år, Grundare av "Området"

 

Starten på "Området"

"Vi växte upp i Flemingsberg och såg på 2010-talet hur många unga killar gled in i kriminalitet – något vi nu ser resultatet av i Sverige. Det fanns behov som kommunen, skolorna och fritidsgårdarna inte fyllde. Vi flaggade för det tidigt, men få lyssnade på oss eftersom vi själva var 'de där' killarna."

"Vi var ett gäng på fem killar runt 20 som ville skapa något vi själva hade behövt som unga. Så vi startade 'Området', en förening, men det tog nästan tio år att bli tagna på allvar. Cemil var den drivande kraften. Det vi saknade under uppväxten var egentligen bara en trygg plats som vi kunde kalla ’vår’, med närvarande vuxna som man kunde lita på."

 

Kampsportens betydelse

"Vi hade tur som hittade kampsporten. Kristian började med boxning, och vi andra körde MMA, jujutsu och brottning. Tack vare vuxna som pushade oss att hitta en klubb utanför Flemingsberg kunde vi utvecklas. Cemil blev till och med Europamästare."

"Vi vet hur viktig kampsport kan vara för unga killar – den ger disciplin och självkänsla. Om de får dessa två saker, faller annat på plats. Det var det vi ville ge till de som kom efter oss. Vi ville också hjälpa de ungdomar som redan hamnat snett och hade svårt att få jobb. Därför startade vi ett projekt för att hjälpa dem ta körkort, vilket har gått bra tack vare en anonym investerare som sedan 2018 finansierat körkort för 55 ungdomar."

 

En trygg plats där unga killar får växa

"'Området' är öppet för alla, men vi riktar oss främst till unga killar i riskzonen för kriminalitet. Vi ser och förstår dem på ett sätt andra inte gör, eftersom vi kan relatera till dem. Sedan 2023 har vi haft en lokal genom kommunen. Halva lokalen är för träning – kampsport, boxning, thaiboxning och cirkelträning – och i den andra halvan erbjuder vi läxhjälp och workshops i exempelvis ekonomi."

"Vi som arbetar här gör det ideellt. Vi är 16 vuxna som varje vecka tränar ungdomar eller hjälper till med läxor. Kommunen satte mål för verksamheten, och vi uppnådde dem på bara två månader. Vi har fått mycket positiv respons – vi vann 'Årets förening' i Huddinge och på Kampsportsgalan, där Cemil även fick priset 'Årets hjärta'. Lärare säger att elever med svårigheter nu presterar bättre, och polisen ser en tydlig skillnad i området – det är lugnare nu, med färre ungdomar som hänger ute."

"'Området' är en plats de känner är deras egen, där de kan vara sig själva utan att bli dömda. De är delaktiga i att bestämma schemat och värderar stället högt – de ser det som ett hem. Vi behöver aldrig låsa in värdesaker, och en gång när vi glömt låsa lokalen över helgen, var allt på plats när vi kom tillbaka på måndagen."

"Det ungdomar behöver är sysselsättning och närvarande vuxna. Det här är bara början på allt vi vill göra."

 

Nominera din vänligaste person här