Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Musikern Perla Bjurenstedt har 15 lektioner i veckan om allas lika värde. Samarbetet med Läkarmissionen är i dag en självklarhet.
Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Jörgen Bodesand
Med sina sånger möter musikern Perla Bjurenstedt varje vecka hundratals barn med budskapet om att alla är lika mycket värda. Han brinner också för att den som växer upp med sämre villkor ska få det bättre, i Sverige men också i världen.
Du har spelat i svenska skolor i över 40 år, vad driver dig?
– Jag vill ställa upp för den kille eller tjej som varje morgon vaknar med ont i magen för att gå till skolan. Att lyfta den som känner sig utanför eller annorlunda genom mina låtar och samtal på lektioner och konserter är jätteviktigt för mig. Samtidigt vill jag få de som mobbar att förstå hur mycket det kan förstöra en människas liv. Att få ett knäckt självförtroende när du är tio år sätter spår för resten av livet. Enligt organisationen Friends är runt 60 000 barn och ungdomar regelbundet utsatta för mobbning. Vi kan inte ta in en så stor siffra, men det är viktigt att försöka ta ner det där berget för barnen.
Hur gör du det?
– Jag brukar säga: ”Det är inte er uppgift att göra något åt mobbning som finns på andra skolor. Ni måste börja där ni finns, i er skola, i er klass”, och att man fattar att alla kan ta dem till sig. Sedan märker jag att barn ofta har många tankar om dessa värdegrundsfrågor, om hur man behandlar varandra. Det föds ett samtal som jag tror har saknats.
– Under många år hade jag och bandet skolkonserter runt om i landet. Det var inte ovanligt med tre konserter om dagen med fullsatta hus. Och så har det fortsatt. I dag har jag drygt femton lektioner i veckan.
Perla besöker barn i Indien tillsammans med Läkarmissionen.
Du är också en viktig del av Världens Barn- konserterna, berätta!
– Jag har genom åren alltid velat lyfta blicken ut över världen. Den allra första Världens Barn-konserten jag var med på var år 2000. Då skrev jag låten ”Ge världens barn världens chans”, vilken har varit med på varje Världens Barn-konsert sedan dess. Nu i höst gör vi flera Världens Barn-konserter för att samla in pengar, vilket känns jätteroligt.
Så att samarbeta med Läkarmissionen känns självklart?
– Ja, fantastiskt. Jag har arbetat med dem i drygt fem år och det har betytt mycket för mig. Jag hoppas vi kan åldras ihop!
Vad har resorna till Läkarmissionens biståndsprojekt medfört?
– De har varit oerhört givande, inte minst i mitt arbete att prata med barn om Världens Barn. Jag har gjort flera filmer för Läkarmissionen, två i Uganda, en i Moldavien och nu senast i Indien. Dessa filmer har barnen här i Sverige oftast sett innan jag besöker dem, vilket
öppnar upp för samtal.
Hur var det att möta barnen i dessa länder?
– 2012 var vi i Uganda, i slummen. Det kändes som en förgård till helvetet. Jag mötte barn i femårsåldern som hade sniffat lim och var höga som hus. Det var otroligt starkt. Att få se alla dessa människor som är fullständigt utlämnade till sitt eget öde berör en på ett sätt som är svårt att beskriva.
Hur är det att komma hem ifrån en sådan resa?
– Du är alldeles uppfylld och tänker att du ska ändra ditt liv, men så kommer du in i vardagen igen och inser att det inte går att ändra så drastiskt. Det jag har tagit med mig är att vara tacksam. Varenda dag. Vi tar så mycket för givet. Många barn i Sverige har det så fruktansvärt bra. Och det pratar jag mycket om med alla de barn jag möter här hemma.
Till sist, vilken skillnad gör Läkarmissionen?
– I Uganda kände jag mig så otroligt liten. Men så såg jag gatubarnsarbetet som Läkarmissionen stöttar. Med draghjälp av sin fotbollsklubb, Tigers Club, hjälper de hundratals barn att komma bort från gatan. Vi från Sverige kan inte hjälpa alla, men vi kan hjälpa någon, ibland flera stycken, ibland jättemånga. Och när vi gör det blir världen lite, lite bättre.