På jakt efter källan

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Geologen Sally Magzoub är ansvarig för Läkarmissionens vattenprojekt i Sudan

Sally Magzoub är programchef för Läkarmissionens vattenprojekt i Sudan. Hon var nyligen inbjuden till Stockholm under World Water Week för att delta i samtalet om hur världens klimat och fattigdom är nära kopplade till tillgången på vatten. 

 

Sally Magzoub är född och uppvuxen i Sudan. Först hade hon tänkt studera till läkare men sen blev det geologi. 

– Allt med jorden är intressant. Det är så mycket som finns under ytan, som mineraler, olja och naturligtvis vatten, säger hon. 

 

Vi möts på World water week som arrangeras av SIWI (Stockholm International Water Institute). Sally har på nära håll mött frågorna som ska diskuteras. Inte bara för att hon är programchef för Läkarmissionens vattenprojekt i Sudan, utan också för att hon är kvinna.

– Traditionellt, där jag kommer ifrån, ansvarar kvinnor för att hämta vatten. Därför är det viktigt att de är med i allt beslutsfattande som gäller vatten, på alla nivåer i samhället. 

Sudan är ett stort land och tillgången till vatten skiljer sig från region till region. Nära Nilen finns ingen brist. Andra tvingas gå två dagar till närmaste vattenkälla. Där Sally växte upp hade familjen rinnande vatten. Men det var ofta avstängt och då fanns en pump att gå till men där var vattnet salt.

– Då fick man köpa vatten av försäljare som kom åkande, men hur rent det var visste man aldrig, säger hon.

 

En av Sallys arbetsuppgifter är att åka ut till området där en brunn ska borras för att avgöra var det är störst chans att stöta på vatten. När Sally har angett platsen börjar teamet borra. Ibland kommer vattnet efter en dag, ibland efter två dagar, ibland inte alls. Vissa gånger finns det vatten men det visar sig vara odrickbart. Så att borra är en nervös process för alla inblandade.

– Först när man borrar är det bara torrt, sen kommer man till våt jord och då stiger spänningen. När vattnet väl kommer slaktas får och getter och människor dansar och firar. Det finns en sån stor tacksamhet och glädje. 

 

Sally har märkt att vattenbehoven ökar med klimatförändringarna och flyktingsituationen. Målet för henne och hennes kollegor är att ingen ska behöva gå längre än 500 meter för att få vatten.

– När jag vaknar och går till kontoret vet jag att mitt arbete förändrar livet för människor. Varje dag är meningsfull. Vatten är liv, säger hon.

 

Text: Eva Nordenstam von Delwig

 

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.