Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Att få tillgång till ny teknik, mer kunskap och bättre bevattning gör att skördarna ökar. Läkarmissionens arbete betyder mycket för familjer som odlar för att försörja familjen och förbättra sin ekonomi.TORT
Text: CONNY SJÖBERG
Foto: TORLEIF SVENSSON och HANS-JÖRGEN RAMSTEDT
Kenya. ”När jag var barn svalt vi när det var torrtid”, berättar 43-årige William Kironzo, som bor i Tharaka-distriktet i Kenya. Tack vare en vattenledning från en närliggande flod som alltid har vatten, kan ett hundratal familjer nu odla så det räcker både till mat och försäljning. ”Tack vare vattnet behöver mina barn aldrig gå hungriga”, konstaterar han.
Sydsudan. Tidigt varje morgon cyklar Emmanuel Abak till sin lokala plantskola utanför Juba i Sydsudan. Det är viktigt att vattna trädplantorna innan det blir för varmt. Plantskolan startades av Läkarmissionen, men nu drivs den av ett kooperativ där Emmanuel är ordförande. Kunderna är främst traktens bönder.
Niger. När byn Tolondi i Niger fick en brunn som ger väldigt mycket vatten, startade de 96 familjer som bor där en stor gemensam odling. Från oktober till mars odlas grönsaker och sedan planterar de majs på samma ställe. Varje familj sköter sin egen odlingslott, men försäljningen till uppköpare görs gemensamt.
Sydsudan. Med modern teknik blir livet enklare även i Sydsudan. På några platser där de brunnar som vi har borrat ger särskild god tillgång på vatten, pumpas vattnet upp till en cistern – med hjälp av solenergi! Den som kommer för att hämta vatten behöver bara vrida på kranen.
Bangladesh. I byn Khamarkhat i norra Bangladesh är 26 familjer med i vår självhjälpsgrupp. De har bland annat börjat odla en ny sorts ris som kräver mindre gödsel, men ändå ger god skörd.
Sydafrika. Familjer som tar emot föräldralösa barn från Give Child a Family (GCF) i Sydafrika kan gå med i ett kooperativ som odlar ekologiska grönsaker. Medlemmarna levererar sina produkter till lokala uppsamlingsplatser – och får då betalt. Sedan hämtas grönsakerna regelbundet upp för leverans till speciella butiker i närliggande städer.