"Jag är genuint engagerad i Läkarmissionen”

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Hasse Hallström är en doldis för en del. Men för många är han en känd musikprofil. Till förmån för Läkarmissionens arbete ger han konserter runt om i landet tillsammans med Ingamay Hörnberg och Lennart Sjöholm.

Hasse Hallström slog igenom som sångare på 1970-talet, som solist i Ibrakören. Sedan dess har han spelat in flera skivor och var också med i det populära tv-programmet Minns du sången. Men även om Hasse stått på scen i större delen av sitt liv blir han direkt obekväm när jag kallar honom för en frikyrklig kändis. 

– Mina barn har skrattat lite åt det genom åren, men ju äldre de har blivit desto mer har det insett att mycket av det vi gjorde då faktiskt var rätt bra, säger Hasse och skrattar.

 

Sångaren Hasse Hallström har arbetat på Läkarmissionen i 23 år. Han håller i insamlingskonserter tillsammans med Ingamay Hörnberg och Lennart Sjöholm.

 


Och nu är han åter ute och turnerar med Ingamay Hörnberg och Lennart Sjöholm och informerar om Läkarmissionens arbete. 

För han är inte bara en duktig sångare. I 23 år har han varit på Läkarmissionen där en stor del av hans arbete har handlat om testamenten och hantering av gåvor som skänkts till organisationen. 

Är det känsligt att prata om testamenten?

– Det var nog mer känsligt förr. I dag när familjer kan se väldigt olika ut är människor mer medvetna om vikten av att ha ett testamente för att underlätta för de anhöriga.

Varför väljer folk att testamentera till Läkarmissionen?

– Många har följt Läkarmissionen i många år och känner att de vill göra en insats. Jag märker i mina samtal att det finns ett grundmurat förtroende för Läkarmissionen. Givarna litar på oss och vårt sätt att hantera deras gåvor. Den tilliten är en stor del i vem man väljer att ge sina pengar till. Och när vi är ute och spelar möter jag många som stöttar Läkarmissionens arbete.

Hur ser det vanligaste testamentet ut?

– Vet inte om det finns något typiskt ”Läkarmissionstestamente”. Ibland får vi mindre gåvor och ibland är det en stor del av arvet som tillfaller oss, eller som vi får dela med andra organisationer. Oavsett hur ett testamente ser ut blir jag alltid lika ödmjuk att man väljer att tänka på Läkarmissionen. Man kan säga att givarens gärningar lever vidare även om de själva är borta. 

Har du besökt platser där Läkarmissionen är verksam?

– Jag har varit på flera ställen, bland annat på Panzisjukhuset i DR Kongo. Jag minns när vi var på gudstjänst i kyrkan där Denis Mukwege är pastor. Det var mängder med människor där och jag skulle sjunga solo. Jag fick låna ett elpiano av Mukwege men elförsörjningen satte stopp för att spela så jag fick klämma i utan ackompanjemang. Det var en upplevelse. 

Vilka känslor tar man med sig hem efter en sådan resa?

– Det är klart att många man möter lever under oerhört tuffa villkor. Men trots allt det svåra finns det ett leende, och de har tid för varandra. De har något vi ofta saknar och som andas glädje mitt i allt.

Ser du dig själv som en eldsjäl?

– Det vet jag inte, men jag är genuint engagerad i  Läkarmissionen. Genom att jag jobbat här i så många år har jag kommit i kontakt med verkliga eldsjälar, som Monica Woodhouse som driver barncentret Give a Child a Family i Sydafrika. Bredvid henne blir man väldigt ödmjuk för egen del. 

 

 

Så gör du om du vill testamentera till Läkarmissionen.

Det finns ingen lag på att vi måste skriva testamente, men det är ett bra sätt att se till att det blir som vi vill ha det. För de flesta är det ganska enkelt. Det innebär att skriva ett papper där man uppger hur man önskar göra med de ägodelar och det kapital man lämnar efter sig.

Två vittnen som är på plats samtidigt ska bevittna testamentet. För att det ska uppfylla de formella kraven krävs att man intygar att personen är vid sunt förnuft och att testamentet skrivs av fri vilja. En del väljer att ge bort delar eller ett visst belopp som gåva genom sitt testamente. Det kallas då för legat.

Skulle du ångra dig eller vilja ändra någonting är det bara att riva sönder testamentet och skriva ett nytt. Svårare än så är det oftast inte. Vi brukar ändå föreslå att man kontaktar någon jurist eller bankman för att säkerställa att det blir som man själv har tänkt, särskilt om det är ett mer omfattande testamente.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på telefon 08-620 02 00 om det är när något du undrar över kring gåvor och testamenten.

 

TEXT: THERESE HEDLUND

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.