Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Niger är ett av världens fattigaste länder. Tre gånger så stort som Sverige, består det till stora delar av ökenlandskap som breder ut sig allt mer. Läkarmissionens medarbetare, fotograf Torleif Svensson, reste dit för att skildra arbetet med brunnsborrning och tar här med oss in i befolkningens vardag.
Stora bilden: det lyckade borrhålet i Regou Chenou provtrycks och alla byns barn passar på att få en skön dusch. De sällsynta regnen i Niger kan ibland dunsta innan de når marken.
Dicko Beto, är åtta år gammal och går i en intensivskola, ”speed school”, i byn Guidé. Skolan har en speciell pedagogik som hjälper barn som inte kunnat börja i vanliga skolan, att snabbt komma ifatt i de viktigaste ämnena. Föräldrarna är analfabeter.
Farfar är 65 år gammal och heter Oumarou Boubacar. Barnbarnet heter Sidikou Oumarote. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin farfar i byn Tassikouara. Sidikou visar stolt upp sina skolböcker.
Utanför byn Goudoumaria. Två män på väg till sina odlingslotter som håller på att försvinna på grund av ökenutbredning. Läkarmissionen har borrat brunnar i Diffa-provinsen för befolkningen som lever i ökenlandskapet, men också för att tillgodose behov av rent vatten för de tusentals flyktingar från Nigeria som väller in när gerillan, Boko Haram, terroriserar på andra sidan gränsen.
På väg till marknaden i Zinder. Det finns gott om oaser i södra Niger med odlingsmöjligheter. Ofta är dock vattnet i oaserna salthaltigt och odrickbart.
I byn Regou Chenou. Vid varje brunn som Läkarmissionen borrar planteras också ett antal träd. Träden binder jorden och ger så småningom välbehövlig skugga.
Skräddare i byn Galmi. När man saknar elekricitet gör trampmaskinen jobbet.
Text och foto: Torleif Svensson