Det finns hopp för barnen i Östeuropa

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Läkarmissionen har under många år, kontinuerligt och långsiktigt, bedrivit arbete för att stötta barn och andra som lever i utsatthet i östra Europa. Nyligen besökte vi några partners där för att se hur de klarat den svåra tid av pandemi som drabbat världen.

Även i länder som Rumänien och Moldavien börjar hoppet återvända om att snart få en vardag som mer liknar den normala. Under den tid som gått, då Läkarmissionens medarbetare på grund av covid inte kunnat besöka partners på plats, har man i stället arbetat fram en ny global strategi för att lättare se hur de medel som kommer in kan användas på bästa sätt. Och det var med stor glädje, när möjligheten nu kom, som en grupp svenska medarbetare reste iväg för att besöka några av de projekt vi stöttar. 

 

Ett av de länder som besöktes var Rumänien. Där har Läkarmissionen funnits med sedan 1990-talet. Det var i samband med nyheten om de hemlösa barnen som bodde i Bukarests kloaker som verksamheten drog igång, via partnern Life and Light Foundation. Ett arbete som förändrat livet för hundratals barn genom åren. Än i dag stöder Läkarmissionen ett center för unga människor som hamnat snett eller inte har någonstans att bo.

– Situationen i Bukarest blir bättre och bättre. Det är stor skillnad mellan den stad vi möter i dag jämfört med hur det såg ut på 1990-talet. Men det finns fortfarande problem med hög arbetslöshet och hemlösa barn, säger Kam Koolash, chef för internationella programavdelningen på Läkarmissionen. 

Och skillnaderna mellan hur människor har det blir ännu större om man tar sig ut på landsbygden, som till byn Bughea de Jos i södra Rumänien. De som länge följt Läkarmissionen har kunnat läsa om de projekt som pågår i den lilla romska byn. Hur arbetet fortskridit kring uppbyggnaden av en bättre infrastruktur med nya, hållbara och asfalterade vägar. Ni har även kunnat följa arbetet med de vattenprojekt som gör att nästan alla hushåll där har rinnande vatten i dag. Men det som blev denna resas höjdpunkt var mötet med de barn som nu kan gå i den skola som byggts, i stället för att de skickas ut i arbete eller in i barnäktenskap.

 

I den romska kulturen är det vanligt att flickor gifts bort redan i 12–13 års ålder. Därför var det extra fint att få möta den första romska flickan i området som nu börjat gymnasiet, berättar Sandra Johansson som arbetar på Läkarmissionens internationella programavdelning.

– I den romska kulturen är det vanligt att flickor gifts bort redan i 12–13 års ålder. Många av dem har därför inte högre förväntningar inför framtiden än att det ska bli för dem som det varit för kvinnor i många generationer. När vi besökte skolan och frågade runt vad barnen ville bli när de blev stora så var det mest pojkarna som hade ett svar medan majoriteten av flickorna var tysta. Därför var det extra fint att få möta den första romska flickan i området som nu börjat gymnasiet, berättar Sandra Johansson, som även hon arbetar på internationella programavdelningen. 

Kam nickar instämmande.

– Det är faktiskt en unik historia. Den flickans pappa valde att gå emot traditionen och inte gifta bort sin dotter utan i stället låta henne gå klart skolan. Han berättade hur svårt det hade varit, hur han hade hotats av de andra i byn som alla hade varit emot honom, säger Kam och fortsätter.

– Det var väldigt modigt att låta henne fortsätta och hans dotter är nu den första att komma så långt med sina studier. Och hon har även dragit med sina syskon och kusiner.

 

Resas höjdpunkt var mötet med de barn som går i den skola som byggts tack vare Läkarmissionens givare. 

Sandra berättar om den glädje och stolthet man känner av att se hur Läkarmissionens givare på det sättet är med och gör skillnad på plats i Rumänien.

– Om man kommer med goda initiativ och skapar förebilder, som den här tjejen, så följer andra efter. Steg för steg. Många flickor kommer se på henne nu och vilja gå i samma spår. Det är häftigt. 

Folket i Bughea de Jos lever väldigt isolerat och segregerade från den övriga rumänska befolkningen, trots att de bott och levt där i generationer. Även skolan ligger krångligt till, uppför en brant och lång väg där barnen måste gå. 

– Life and Light Foundation har fört samtal med borgmästaren om att vägen behöver förbättras så att barnen lättare kan ta sig till skolan men det är ännu inte åtgärdat trots påtryckningar, så vi hade ett möte med honom om det. Vi hoppas att det blir en förändring nu, säger Sandra.

Det är viktigt att fortsätta arbeta på plats och därför handlade en del av resan om att se till att pengar som ges till Läkarmissionen förvaltas på ett bra sätt. 

– Men man är inte van att se fattigdom på det här sättet i Europa. Att det här folket bor som i en grop, utan asfalterade vägar. Men det är jätteviktigt för mig att visa att vi når förändring, att det händer bra saker. För det gör det verkligen i Östeuropa, säger Kam.

 

– Jag blev berörd av att se alla tavlor och skulpturer de gjort och hur konst och kultur skapar gemenskap och framtidstro bland barnen, säger Isabella Olsson som arbetar som global pressekreterare på Läkarmissionen.

Efter Rumänien gick resan vidare till byn Purcari i Moldavien. Även här står barnen i fokus för Läkarmissionens insatser. Purcari ligger i ett område med stor vinproduktion där många säsongsarbetar under skördetiden. Övriga året är det stor arbetslöshet vilket gör att många barn lämnas till morföräldrar eller andra släktingar medan föräldrarna arbetar utomlands eller på annan ort. Samtidigt är statistiken för självmord bland vuxna hög, vilket lämnar många barn föräldralösa. Situationer som i nästa steg leder till att flertalet kommer efter i skolan eller rent av hoppar av och riskerar att hamna i drogmissbruk eller kriminalitet. Under resan besöktes en IT-klubb där barn får lära sig programmering samt ett konstcenter för unga där man arbetar för att skapa gemenskap och bygga upp barnens självkänsla.   

 – Det var helt fantastiskt att se. Den platsen är en skatt som osar kreativitet, säger Isabella Olsson som arbetar som global pressekreterare på Läkarmissionen. 

– Jag blev berörd av att se alla tavlor och skulpturer de gjort och hur konst och kultur skapar gemenskap och framtidstro bland barnen. Det var tydligt att arbetet där ger frukt.

 

Flera av flickorna i gruppen har vunnit topplaceringar i en nationell konsttävling i Moldavien.

 

Flera av flickorna i gruppen har även vunnit topplaceringar i en nationell konsttävling i Moldavien. 

– De utmärkelserna i sig ger en känsla av stolthet och ägarskap hos de här barnen. Insikten av att ha skapat något är värdefullt. Det ger trygghet och höjer självkänslan, säger Isabella. 

Även i Moldavien samarbetar Läkarmissionens partner med rumänska socialstyrelsen, kommunen och polisen för att arbeta framåt.

– Läkarmissionen är en ganska unik aktör just för att vi även jobbar på hemmaplan i Europa, inte bara i Afrika eller i Asien. Det tar längre tid innan det ger resultat, men arbetet är långsiktigt och vi gör verkligen skillnad, säger Kam.  

– Och personalen vi möter på plats har stor expertis, erfarenhet och professionalitet. Många av dem är välutbildade så det är inte en fråga om att ”Hej, här kommer vi och ska lära er saker”, utan det är vi som lär lika mycket av dem. Det är ett ömsesidigt utbyte, säger Sandra. 

– Ja, och vilka eldsjälar vi jobbar med, både de anställda och de volontärer vi mötte. Det var oerhört imponerande, säger Isabella. 

 

Text: Therese Hedlund
Foto: Isabella Olsson

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.