Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Hela idén är en kedja av återbruk. Begagnade kläder från Sverige samlas in i ena änden, och kommer ut som livsviktig sjukvårdshjälp i den andra; i form av en rollator för ett funktionshindrat barn i Ukraina eller som operationsutrustning vid ett kejsarsnitt på en mamma i Somaliland. SvJ har besökt Human Bridge, partner med Läkarmissionen i snart 25 år.
Återbruk av textilier
Det svarta rullbandet går fort. Elva personer arbetar i snabb takt med att sortera ut skor, accessoarer, trasiga kläder och textilier ur påsarna som töms ut i början av det långa bandet. Varje dag rullar 20 ton textilier in i depån av de 13 000 ton som Human Bridge samlar in årligen i de ärtgröna insamlingsbehållarna runt om i Sverige.
Begagnade kläder och textilier som här återbrukas och använd sjukhusutrustning som samlas in från svenska sjukhus, har ett enda syfte – att möjliggöra bättre sjukvård i de länder i Afrika och Östeuropa där resurserna är små.
– 80 procent av textilierna återbrukas, fem procent av dem återvinns som textil, som till exempel torktrasor eller isolering för industrin, resterande fem procent blir till energi. De bekostar sedan vårt sjukvårdsbistånd. Så kläderna gör nytta två gånger, säger Robert Bergman, direktor för Human Bridge.
Sjukvårdsutrustning till Ukraina varje vecka
Till depån utanför Vetlanda i Småland skänks rullstolar, röntgenapparater, hjärtstartare, sjukhussängar och annan livsavgörande apparatur från kommuner, företag och hälften av alla regioner runt om i Sverige. Varje år skickas totalt ca 110 sändningar till länder i Afrika och Östeuropa.
–Till Ukraina har vi skickat en trailer med sjukvårdsutrustning, varannan vecka, året runt i 20 års tid. Men sedan kriget startade har vi ökat till nästan varje vecka. Förra året distribuerade vi också 270 ton mat, inköpt och förpackad lokalt i Ukraina, säger Robert Bergman.
Sjukvårdsutrustning står staplad från golv till tak på lagerhyllorna, redo att transporteras för att till sist hamna där de kommer att göra avgörande skillnad för människor. Men innan dess måste utrustningen sorteras, lagerföras, genomgå rutiner för kontroll, rengöras och testas i någon av verkstäderna och få märket ’Verifierad av Human Bridge’ klistrat på sig.
Noggranna kontroller
Varje förpackning av förbrukningsmaterial kontrolleras noga, så att datummärkningen inte hunnit passera. Och varje medicinteknisk utrustning förses med ett ID-nummer för att kunna spåras till sin slutdestination. Medicintekniker Jörgen Münther rynkar pannan framför ett gäng hjärtstartare som inte vill samarbeta. Tillsammans med en kollega ansvarar han för att säkerställa att all apparatur fungerar, innan den skickas iväg.
– Varje medicinteknisk utrustning, som exempelvis EKG, narkosutrustning eller hjärtstartare måste levereras med en manual på engelska och menyerna måste vara omställda till engelska. Att det som levereras ut är i topptrim är en hederssak, säger Jörgen Münther.
Operationstänger ligger i märkta lådor och kärl i aluminium står staplade i högar på lagret. ”Gyn examination kit”, står det skrivet på inslagna, blå paket som ligger prydligt i glasskåpen. Vi får veta att sjukhus i Etiopien, Tanzania och Kyesherosjukhuset i östra Kongo är destinationerna för dem.
–Sjukhusen har den medicinska expertisen, men saknar utrustning. Vi hjälper dem att höja standarden på sin vård genom att utrusta dem med basutbudet. Det ger dem möjlighet att själva kunna köpa in den mer avancerade utrustningen och få tillgång till garantier, utbildning och underhåll, säger Robert Bergman.
Sportartiklar som bistånd
Vi kommer till stationen för sportartiklar. Här har Oli Joof arbetat i 22 år med att sortera ut, pjäxor, skidhjälmar och vinterkläder som skänkts av svenska retailföretag.
–Så att slalompjäxorna inte hamnar i Afrika, skrattar Oli och berättar att hon trivs bra med sitt arbete, speciellt med sina arbetskamrater.
Sedan 2003 har man samarbetat med Stadium, som skänker varma kläder och som sedan kriget bröt ut, skickats direkt som bistånd till Ukraina. Genom åren har andra företag som Gina Tricot, Nilson Group, Tiger of Sweden, Peak Performance och Gekås följt samma exempel med att skänka nya varor som inte har blivit sålda.
– Det kan handla om överblivna varor, reklamationer eller partier som blivit fel. En tröja hade kanske inte den blå nyans man hade beställt. Den typen av varor skänker man till oss, säger Robert.
Anpassade stolar är uppskattade
Vid högtryckstvätten står Ambe Okubu och rengör en av alla de runt 2 000 sjukhussängar som skickas varje år. Han är 22 år och har arbetat på Human Bridge i fem.
Ett stort parti stolar med armstöd och sittring, gjorda att sättas över toaletter, är näst på tur att få sig en omgång i tvättrummet. Robert förklarar att stolarna är väldigt uppskattade av många sjukhus i länder där toaletter inte finns i själva sjukhusbyggnaden. Med ett enkelt draperi och en hink är stolarna till stor hjälp för sjuka patienter som kan ha svårt att förflytta sig.
Får fler läkare till landsbyggden
Förutom den direkta effekten för patienter med en bättre vård, har även andra positiva bieffekter kommit av att långsiktigt förse sjukhus som har små resurser, med sjukvårdsutrustning.
–Tidigare hade vissa sjukhus, särskilt på landsbygden, svårt att locka läkarstudenter till sin praktik på grund av knapp och ibland obefintlig utrustning. Men nu är det tvärtom, tack vare att sjukhusen är bättre utrustade. Läkarna har efter praktik på de sjukhus vi stöttat länge, också lättare att få arbete eftersom de har mer kompetens. Man har till och med berättat att färre läkare lämnar vissa länder, säger Robert Bergman.
Den tredje trailern för dagen, fullpackad med sjukvårdsmaterial på 13 ton, rullar ut från depån i djupaste Småland. Kanske är det just den syresättningsapparat, omsorgsfullt tejpad med bubbelplast och märkt ”Region Halland”, som kommer att rädda livet på ett för tidigt fött barn i krigets Ukraina i sommar.
Fakta om Human Bridge
-
Human Bridge bildades 2001 av Läkarmissionen och Erikshjälpen och finansierar sitt biståndsarbete genom återbruk och försäljning av textilier.
-
Man är den största aktören för insamlande av begagnade kläder i Sverige genom de 2 500 behållare som finns utplacerade runtomkring i landet.
-
Human Bridge driver 12 secondhandbutiker och har avtal med hälften av sjukvårdsregionerna i Sverige kring återbruk av utrangerat sjukvårdsmaterial som annars hade slängts.
-
Textilierna som samlas in skickas till Human Bridges secondhandbutiker och säljs till två sorteringsbolag i EU som sorterar dem innan majoriteten av dem skickas till butiker i Europa och Kenya.
-
Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina, Moldavien, Rumänien, Etiopien, Tanzania, Kongo, Somaliland, Somalia, Sirerra Leone, Burkina Faso och Grekland.
-
Från den 1 jan 2025, åligger det alla kommuner i Sverige att ha separat insamling av textilier.