Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
I Tchad blev han bjuden på ett glas av det dyrbaraste värdinnan hade. Läkarmissionens Johan Lilja skriver om allas lika rätt till vatten.
Text: Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen
När man vet att en stor del av jordens yta täcks av vatten kan det vara knepigt att tala om vattenbrist. Men tillgången på drickbart vatten är på nedgång, visar fakta från de larmrapporter som kommer från många av varandra helt oberoende källor. Vi kan också notera att platser i vårt eget land allt oftare drabbas av brist på vatten då grundvattennivåer sjunker.Så trots att mängden i princip är densamma, så finns det allt mindre, rent, brukbart vatten för en värld med allt större behov av just det.
Vid min senaste resa till Tchad noterade jag att Tchadsjön i dag enbart är fem procent av sin storlek jämfört med storleken för femtio år sedan och det finns flera konfliktforskare som lyfter fram att bristen på vatten kan bli en framtida orsak till krig. Jag tänker på det när jag ser tillbaka på mötet med kvinnan som deltar i ett av våra projekt. Hon räckte mig det dyrbaraste hon hade, ett glas med rent vatten. Jag höll glaset i handen och tvekade. Var det tillräckligt rent, skulle jag vara frisk efteråt?
Jag skämdes över min tveksamhet att visa henne samma aktning som hon visade mig genom att ge mig av sitt dyrbara vatten. I det följande samtalet kring skillnaden mellan mitt liv och hennes chockades hon över att vi spolar toaletterna med rent vatten, och att vi duschar i dricksvatten.Min dagliga konsumtion av vatten är mer än vad hon använder på en månad, och långt mycket mer än så om vi räknar den medelkonsumtion av dricksvatten som varje enskild person förbrukar i Sverige.
Bara att framställa ett kilo textilier kräver mer än 10 000 liter vatten. Vilket ansvar ger det mig för situationen i Tchad? Har jag min livsstil på bekostnad av andras utsatthet? Kan jag genom att ändra mina vanor påverka förutsättningarna för någon annan att leva ett fullt liv? Hur hänger allt ihop? Är det så att vi håller på att överkonsumera den resurs vi alltid har tagit för givet?
Som ledare för Läkarmissionen är jag alltid fascinerad av att det lilla kan bli så stort. Att små medel som kommer från flera kan bli väldigt stora medel som åstadkommer stor skillnad för många. Det är nog så med vatten också, tänk om alla i Sverige minskade sin textilkonsumtion med ett halvt kilo. På tio miljoner innevånare blir det en besparing på 50 miljoner kubikmeter vatten.
Så med små medel och med små förändringar kan vi vara med och göra stor skillnad, visst vill du också bidra till det?