Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Miriam Mondragon var i april i Sverige för att berätta om sitt arbete för utsatta barn i Honduras. Vi följde med till en plats som fått betyda mycket för det arbetet.
Text: Emelie Gunnarsson
Foto:Kristin Horn Sällström
Miriam Mondragon och organisationen ASJ i Honduras, arbetar sedan 2006 med Läkarmissionens projekt Rescue, för att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. Just i dag är hon i Alvesta för att träffa några av de ungdomar som möjliggjort delar av Rescues insatser.
Sedan 2011 har olika tjej- och killgrupper i Alvesta församling lagt hundratals timmar på att samla in pengar för att hjälpa unga i Honduras. De har haft discon, sålt kakor, haft loppis och även auktionerat ut ”tårtning av präst” och insamlingen är snart uppe i 300 000 kronor.
Tjejerna från årskurs 6 och 7, som släntrar in i församlingshemmet, är förväntansfulla. ”Är det hon?” viskar någon och pekar på Miriam. De har sett fram emot hennes besök.
– Det är så coolt att hon kommer just till oss, säger en av tjejerna.
– Ja, det ska bli häftigt att höra hur hon har det, svarar en annan.
Miriam Mondragon besöker unga tjejer i Alvesta församling.
De har fått förbereda frågor till Miriam, och undrar hur hon och hennes familj har det i Honduras. De frågar om våldtäkter och mord, om hur många barn som blir utsatta. Endast två procent av alla brott i Honduras leder till rättegång och såväl regering som rättssystemet är korrupt. Men Rescues verksamhet har gett resultat.
De har fått till viktiga lagändringar som motverkar korruption och på så sätt ökat rättssäkerheten i samhället. I stadsdelen Nueva Suyepa i huvudstaden Tegucigalpa har mordstatistiken reducerats med 75 procent sedan ASJ började sitt arbete där.
Tjejgruppen sitter knäpptyst medan Miriam pratar. Hon förklarar pedagogiskt komplexa frågor om kriminalitet, fattigdom, knarkhandel, rättsstater, gängbildning och berättar om strategin som Rescue lär ut till unga i Honduras, om någon vuxen blir för närgången: Säg nej. Skrik. Spring. Berätta för en vuxen.
På frågan vad som varit tjejernas främsta drivkrafter under insamlingen är svaren självklara.
– Jag satte mig in i situationen själv. Om jag hade varit i deras situation hade jag velat att någon skulle samla in pengar till mig, säger en tjej.
– Ja, det är viktigt att alla ska ha det rättvist, kontrar ytterligare en.
Miriam visar inga tecken på att tröttna på det hon berättar om, energin tycks aldrig ta slut. Hon frågar vad tjejerna kommer ta med sig från den här dagen.
– Att ingen människa är bara ond!
– Att vi gör skillnad för barnen!
– Att vi ska vara modiga!