Din gåva förändrar framtiden!
Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.
Författaren Berthil Åkerlund svarar på frågor om varför man ska läsa hans nya bok Kärlek i våldets huvudstad.
Text: Therese Peterson
Foto: Torleif Svensson
– Det är en historia som man inte har läst tidigare, en kärlekshistoria med många bottnar. Det är inte så vanligt i dag med svenskar som är ute i andra länder och jobbar på det här sättet. Familjen satsar hela sin existens på att göra något gott i ett land med så mycket våld.
– Här förenas familjelivet med kallet och hjälparbetet, det går inte att skilja åt, och man får ständigt ha ett öga över axeln. Vad man säger och vad man gör är livsviktigt.
Varför är det så farligt i Honduras?
– Första gången som Miriam kom dit var landet inte lika farligt som det är i dag. Honduras har blivit ett transitland för narkotika och med en instabil politisk situation följer också korruption. I början av 2000-talet blev situationen allt mer kaotisk, med ett ökat antal mord och det eskalerade fram till 2010-2011 när Honduras bedömdes vara världens farligaste land. Här sker omkring 7 000 mord varje år.
Journalisten och författaren Berthil Åkerlund har gett ut ett tiotal böcker. Flera av böckerna speglar "eldsjälar" som med livet som insats kämpar för att hjälpa andra.
Vad har du själv blivit mest berörd av i arbetet med boken?
– Miriam jobbar mycket med barnen som har utsatts för sexuella övergrepp och det finns naturligtvis många rörande historier om flickor som har blivit räddade och fått ett nytt liv.
– Samtidigt är det komplext. De barn som räddas växer upp i ett land som är instabilt och det skulle behövas en grundläggande förändring för att människor ska kunna få en bra framtid.
Varför tycker du att man ska stödja Miriams arbete?
– Honduras är en förbisedd del av världen. Många svenskar har en vag relation till Centralamerika och länder i Afrika kan kännas närmare. Men det är viktigt att stödja människorna i Honduras så att landet kan komma på fötter.
– Hela ASJ:s arbete är väldigt gediget och genomtänkt och har blivit en maktfaktor i arbetet mot våld och korruption. De talar om för presidenten vad som ska göras – inte tvärtom. Och han lyssnar. Att ha kommit dit hän är imponerande – och sensationellt.
Boken ges ut i ett samarbete mellan Läkarmissionen och Libris Förlag.